Slovensko farmacevtsko društvo | Dunajska cesta 184 A, 1000 Ljubljana

POROČILO: JUBILEJNI SIMPOZIJ HOMEOPATSKE SEKCIJE SFD

21.12.2017

  Homeopatska sekcija je 18. novembra 2017 na Fakulteti za farmacijo gostila celodnevni jubilejni 10. simpozij sekcije z naslovom *Homeopatska obravnava hormonskih motenj*. Tokrat je bila naša gostja predavateljica Janet Snowdon iz britanske School for Homeopathy. Šola je bila ustanovljena l. 1981in je v Veliki Britaniji najdlje delujoča homeopatska šola s številnimi obštudijskimi aktivnostmi ter homeopatsko kliniko v Stroudu. Po uvodnem nagovoru letošnjega gostitelja, prof. Sama Krefta, sta članici organizacijskega odbora Tanja Šegula in Maruša Hribar predstavili pregled preteklih devetih simpozijev.

  Glede na tematiko simpozija sem otvorila strokovni del s kratkim pregledom endokrinega sistema in hormonov ter naštela nekaj mitov o hormonih. Preostanek dneva smo obravnavali pristop, prepoznavo in zdravljenje pacientov s hormonskim neravnovesjem s primeri iz 30-letne klinične prakse. Prav bogate izkušnje, ki jih ima Janet Snowdon tako kot mednarodna predavateljica, sodelujoča s homeopati svetovnega slovesa kot so G.Vithoulkas, R. Sankaran, D. Chhabra, J. Shah, J. Scholten kot tudi vodja lastne homeopatske prakse v Bathu, so omogočile, da nam je svoje znanje približala na način, primeren tako za začetnike kot za homeopate z več izkušnjami in jih v delu prilagodila tudi akutnemu svetovanju, ki ga izvajamo v lekarnah. Predvsem pa nas je spodbudila k nadaljnjemu študiju homeopatskega pristopa k zdravljenju hormonskega neravnovesja in z njim povezanimi težavami. Opozorila nas je na pogoste napake in poenostavitve pri predpisovanju, katerim se moramo izogniti. Iz obsežne materije medike nas je seznanila s skupino sarkod in njihovo povezanostjo z metodo senzacije, delitvijo vira zdravil na rastlinsko, živalsko in mineralno kraljestvo ter z njimi povezanimi prevladujočimi občutki, ki so nam tudi lahko dobro vodilo za izbiro zdravila. Podrobneje smo spoznali Testosteron in Folliculinum. Naučili smo se razlikovati ključne simptome pri menopavzi, predmenstrualnem sindromu, migrenah, težavah z zanositvijo, zaostalem razvoju otrok in kako nabor simptomov individualiziramo. V vseh primerih smo se prepričali, da nam homeopatsko zdravljenje lahko povrne ravnovesje in nas prihofizično okrepi za nadaljnje izzive, ki nam jih prinaša življenje.

  Glede na dejstvo, da je Homeopatska sekcija, ki šteje 120 članov, ena najmanjših sekcij pod okriljem SFD, štejemo udeležbo 50 slušateljev kot uspešen dogodek. Glede na dejstvo, da je trenutno v Sloveniji že preko 400 farmacevtov z dodatnim znanjem iz homeopatije, pa bi si želeli, da bi bila v bodoče, ko povabimo predavatelje svetovnega formata, udeležba precej večja. Predavateljica je slovenskim farmacevtom izrekla pohvalo na račun promocije homeopatske metode.

  V imenu Homeopatske sekcije pa bi za zaključek izrazila zahvalo Kemofarmaciji d.d., ki sekciji že vsa leta velikodušno pomaga in podpira naše projekte.

Alenka Andjelić Dolžan, mag.farm.

Predsednica Homeopatske sekcije SFD« Nazaj