HOMEOPATSKE MISLI V DECEMBRU

Drage članice, člani ter drage bodoče članice in člani Homeopatske sekcije pri Slovenskem farmacevtskem društvu,

najbrž se vsi veselimo, da to leto, polno negotovosti, nihanj razpoloženja in pogostega dvoma v srečen izzid, prihaja h koncu. Leto, ko se nič ni izteklo tako, kot smo načrtovali, leto, ki so ga krojile instantne rešitve in neprestano prilagajanje. Oklenili se bomo priprav na Božič in prehod v novo leto, mogoče letos še intenzivneje, saj nam tovrstni obredi predstavljajo prav to, kar nam trenutno primanjkuje: stabilnost in gotovost.

Trenutno smo najbrž v vrtincu premišljevanj, kaj komu podariti kot izraz ljubezni, naklonjenosti ali hvaležnosti. Seveda sta od vsega najbolj dragocena čas in zdravje. Ne pozabimo, da tudi s homeopatsko obravnavo podarimo pacientom svoj čas – in jim povrnemo izgubljeno ravnovesje in s tem odpremo pot do ozdravitve.

V Homeopatski sekciji smo še vedno trdno prepričani v vsaj dvoje: da ima homeopatija zaradi svoje trajnostne in holistične narave pomembno mesto v zdravju bodočih generacij: ljudi, živali in rastlin, Zemlje. Trdno smo prepričani tudi, da homeopatije nikoli ne poznamo do konca, saj se ob študiju in raziskovanju, pa tudi v vsakdanji praksi odpirajo vedno nova in nova obzorja, novi pristopi, nova vprašanja, nova orodja – in novi uspehi, novi zadovoljni pacienti in mi, farmacevti homeopati, ki tudi ne skrivamo zadovoljstva, ko naša prizadevanja obrodijo sadove, ko se zadovoljni pacienti vračajo v lekarno.

HOMEOPATSKI SIMPOZIJ

Tako vas ponovno vabimo, da se po Novem letu, ko bodo moči in misli sveže in očiščene, udeležite našega 14. Simpozija Homeopatske sekcije na temo Mineralnih homeopatskih zdravil po shemi periodnega sistema Dr. J. Scholtena in v sodelovanju z Akademijo za napredno homeopatijo TOS.

Ker so, kot vemo, vodilne teme homeopatskih zdravil iz Mineralnega kraljestva stabilnost, struktura, eksistenca, funkcioniranje, sposobnost, praznina, kolaps, izgubljanje, suport – vse to so pojmi, ki so v trenutnih življenjskih pogojih postavljeni pod vprašaj in situacija, ki jo premlevamo v novi realnosti, zavedno ali nevede, se nam je v izvršnem odboru sekcije zdela to nadvse primerna in uporabna vsebina. Povezava za prijavo na dogodek, ki bo v soboto, 15. januarja 2022, je že odprta.

ČETRTKI ZA HOMEOPATIJO

Kot sem že omenila, zahteva homeopatija stalno nadgrajevanje znanja in veščin, raziskovanje v novih smereh, prilagajanje pristopa problemom pacientov, da o tem lahko strokovno presojamo. V ta namen bomo v Homeopatski sekciji uresničili idejo, ki jo oblikujemo in pilimo že dolgo. Konec januarja bomo začeli z naprednim tečajem iz homeopatije z naslovom *ČETRTKI ZA HOMEOPATIJO*. Tečaj bo potekal v obliki posnetih predavanj teorije in prakse. Sestavljen bo iz dveh nivojev Nivo 1 in Nivo 2, vsak nivo pa bo obsegal 24 prispevkov po 3 ure. Nova predavanja bodo na voljo vsak drugi četrtek, torej 2 predavanji na mesec z odmorom v poletnem času. Vsak posnetek bo seveda na voljo za kasnejši ogled in po vsakem od njih bodo predavatelji na voljo za dodatna pojasnila in odgovore. Tečaj bo potekal v angleškem jeziku. Predavali bodo renomirani in izkušeni homeopati, sodelavci TOS akademije, vključno z dr. Rajanom Sankaranom, dr. Dineshom Chauhanom in drugimi. Program je že objavljen na spletni strani sekcije, prijave bodo odprte v začetku januarja. Seveda bom vesela vseh komentarjev in pripomb na alenka@farmanova.si.

ZDRAVILO MESECA DECEMBRA

Najbrž se strinjamo, da je idealno homeopatsko zdravilo, primerno za praznični čas, STRYCHNOS NUX VOMICA. V materiji mediki omenjenega zdravila najdemo sledečo sliko: pretiravanje z jedačo in pijačo, prenapetost zaradi vseh idej in obveznosti, ki bi jih v zadnjih dneh odhajajočega leta radi postorili, a nam to ne prinaša več veselja, temveč smo le razdraženi, počutimo se slabo, posegamo po čokoladi, kavi, alkoholu in drugih stimulansih, smo prepirljivi, naenkrat nas motijo vonjave, glasna debata pri sosednji mizi. Zaradi polne glave misli ne moremo zaspati, zbujamo se neosveženi in lahko zapademo v preobčutljivost, ki vodi v vrtoglavico, slabost, glavobole, lahko lumbago, zaprtje in podobno (tako je – prepoznali ste tudi alkoholnega mačka). Ko se znajdemo v tovrstnem predprazničnem vrtincu, poskusimo homeopatsko zdravilo Nux Vomica, glede na intenziteto simptomov v potenci 12 do 30CH. Vedno pa so blagodejne tudi Bachove cvetne esence.

NOVI IZZIVI

Tudi v homeopatiji se srečujemo z izzivi in orodji, katerih namen je olajšanje našega dela in učinkovitejša pomoč pacientom. Pomembna pomoč so nam vsekakor računalniška orodja. Pred leti smo vas v okviru simpozija že seznanili z VithoulkasCompass programom, ki ga v lekarnah v Sloveniji že uporabljamo. Na tokratnem simpoziju v januarju pa vam bomo predstavili Synergy program, ki je trenutno zaradi kompleksne sestave *must-have* in ga uporablja večina svetovno znanih homeopatov. Ena glavnih tematik jesenskega FIP srečanja je bila tudi digitalizacija v farmaciji in tudi farmacevti homeopati vidimo v njej številne prednosti.

ISKRENE ŽELJE IN ZAHVALA

Na koncu bi se vam želela zahvaliti za vso pomoč, vloženo energijo in entuziazem, ki ga dnevno vlagate ob stiku z obiskovalci v lekarni. Meni se vsa energija povrne vsakič, ko se obiskovalci vračajo v lekarno in povedo: tiste kroglice od zadnjič so mi pa super pomagale, bi mi lahko danes svetovali še kaj za mojo sosedo, hči, taščo, mojega moža … Pa vam?

Vse lepo v 2022 vam želim,

Alenka Andjelić Dolžan,

Homeopatska sekcija SFD

Nazaj