Podelitev Minařikovega odličja in Minařikovih priznanj za zasluge pri razvoju farmacevtske stroke

Slovensko farmacevtsko društvo je 16. septembra 2021 podelilo nagrade za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke v slovenskem in mednarodnem prostoru. Ker zaradi epidemioloških razmer lani podelitve nagrad ni bilo, smo tokrat podelili nagrade za leti 2020 in 2021. Najuglednejšo nagrado za življenjsko delo na področju farmacije – Minařikovo odličje – sta prejela Tone Strnad, ustanovitelj podjetja Medis, za leto 2020, in Monika Sonc, vodja bolnišnične lekarne Onkološkega inštituta Ljubljana, za leto 2021.

Prejemniki Minařikovih priznanj za leto 2020 so prof. dr. Marko Anderluh, Irena Debeljak roj. Dermelj, Andreja Hohler, dr. Marjetka Korpar in Tanja Tomšič.

Prejemniki Minařikovih priznanj za leto 2021 pa so Vesna Bizjak, Karmen Grom, dr. Miha Homar, dr. Martina Perharič in Tanja Zorin.

 

O nagradah Minařikovo odličje in Minařikovo priznanje

Minařikovo odličje predstavlja najvišje priznanje Slovenskega farmacevtskega društva, ki ga društvo podeljuje za izjemne dosežke na področju farmacije. Nagradi nosita ime Franca Minařika, zelo spoštovanega mariborskega farmacevta, raziskovalca in zgodovinarja farmacije. Minařik je avtor knjige o zgodovini lekarništva, predaval je na domačih in mednarodnih farmacevtskih kongresih, od leta 1955 je bil tudi predavatelj zgodovine farmacije na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani. Bil je med ustanovitelji Mednarodnega društva za zgodovino farmacije in član Mednarodne akademije za zgodovino farmacije. Zaradi Minařikove neprecenljive zbirateljske žilice ima danes Pokrajinski muzej Maribor zelo bogato lekarniško zbirko.

Nazaj