Kultura in umetnost

Vabilo

Odločili smo se popestriti kulturno življenje članov društva. Želeli bi povabiti vse člane, ki se udejstvujejo tudi na kulturnem in umetniškem področju, imajo znanje in veščine ter se želijo povezovati tudi izven stroke, da se evidentirajo in sporočijo, na katerem področju bi želeli sodelovati. Menimo, da bi lahko npr. nastop pevskega zbora društva ali razstava umetniških del našega člana in podobno popestrilo naše dogodke.

Vabimo vse, ki bi si želeli povezovanja tudi izven stroke, in sicer na kulturnem področju,

da izpolnite obrazec na povezavi https://forms.gle/B5n2jC7wSbFWoEuq8.

Kongresni AVIZIO

Na zadnji seji izvršnega odbora SFD, ki je bila 22. 4. 2021, je predstavnica Sekcije za zgodovino farmacije Irena Debeljak predstavila postopek in prizadevanja treh članic SFD za zagotovitev posnetka kongresnega aviza, ki ga je skladatelj Primož Ramovš osebno zaigral na klavirju ob našem simpoziju SFD, na uvodni slovesnosti 15. 5. 1997 v Avditoriju v Portorožu. Ob tej priliki je notni material za 2 različni izvedbi in originalni posnetek njegove izvedbe na klavirju uradno predal SFD z namenom izvajanja na naših strokovnih srečanjih. Na kongresni avizo, ki ga je SFD predal priznani, sedaj že pokojni skladatelj, se je pozabilo. V arhivu SFD so se našli le notni zapisi, originalnega posnetka pa ni bilo.

Priznani slovenski umetnici harfistka Mojca Zlobko Vajgl in flavtistka Eva Nino Kozmus sta zaigrali in posneli glasbo na osnovi notnega zapisa aviza. Ob tem so bile urejene tudi vse potrebne formalnosti, tako da SFD kot lastnik notnih zapisov lahko predvaja Kongresni avizo na naših strokovnih srečanjih. Kongresni avizo je del glasbene zapuščine skladatelja Primoža Ramovša in dragoceno darilo SFD. Redka strokovna združenja v Evropi se lahko ponašajo s podobnim darilom.

Namen: povezovanje farmacije z glasbo in obratno, z željo, da se avizo vključi v naše strokovno dogajanje, predlagamo tudi objavo besedila o avizu na spletni strani SFD in v FV, same glasbe pa morda tudi na našem FB profilu.

Nov posnetek Kongresnega aviza je darilo Irene Debeljak, Darje Frankič in Brede Kosirnik.

Strinjali smo se, da ga uporabljamo na prireditvah SFD.

Fotografija je nastala, ko sta dne 15. 4. 2021 Darja Frankič in Irena Debeljak uradno predali Kongresni avizo Slovenskemu farmacevtskemu društvu.

Nazaj