POROČILO FIP 2022

Letošnji jubilejni 80. Svetovni kongres farmacije in farmacevtskih znanosti (FIP World Congress of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences) je potekal od 18.–22.9. 2022 v Sevilli. Po dveh letih premora zaradi epidemije covid-19 so bili vsi, tako organizatorji kot tudi udeleženci zelo veseli ponovnega snidenja v živo. Bilo je skoraj 5000 udeležencev iz 104 držav, kar je zagotovo največja udeležba do sedaj. Sočasno je potekal tudi 22. Nacionalni farmacevtski kongres Španije.

Sevilla je glavno mesto pokrajine Andaluzija in predstavlja kulturno in finančno središče južne Španije. Prireditveni center (Palacio de Exposiciones y Congresos), v katerem je potekal kongres, je nekoliko izven središča mesta. Omogoča veliko prostora za razstavljalce in veliko število dvoran za predavanja.

Dan pred otvoritvijo kongresa je potekala skupščine FIP-a (FIP Council Meeting). Na skupščini lahko sodelujejo predstavniki 144 članskih organizacij. Skupščina je bila organizirana v hibridni obliki in je med drugim obravnavala finančno poročilo 2022 in predlog finančnega poročila za 2023, ki ga je tudi potrdila. FIP v prihodnje (post-covidna faza) načrtuje organizacijo vseh kongresov in srečanj v živo. Naslednji, 81. FIP kongres bo v Brisbanu, v Avstraliji.

Skupščina je med ostalim potrdila tri dokumente oziroma izjave, ki so dostopne na povezavah:

Priročniki, ki jih je izdal FIP:

Letošnja skupščina je bila volilna. Novi predsednik FIP-a je postal Paul Sinclair, farmacevt iz Avstralije. Dosedanji predsednik Dominique Jordan se poslavlja s funkcije. G. Sinclair je farmacevt koncesionar na primarnem nivoju. S FIP-om sodeluje že vrsto let, in sicer kot predsednik Sekcije lekarn na primarnem nivoju (Community Pharmacy Section, 2014–18) in predsednik Odbora za lekarniško prakso (FIP’s Board of Pharmaceutical Practice) od leta 2018.

V nagovoru je poudaril ključne izzive med pandemijo covid-19, kjer je prevzel aktivno vodilno in povezovalno vlogo organizacije FIP, ki je nudila številna izobraževanja v pomoč članskim organizacijam med pandemijo.

Otvoritvena slovesnost je potekala v avditoriju kongresnega centra, kjer so imeli nagovore g. Dominique Jordan, predsednik FIP, g. Jesus Aguilar Consejo, predsednik Sveta Farmacevtov Španije (General de Colegios Farmacéuticos), g. Antonio Muñóz, župan Seville, ga. Carolina Darias San Sebastián, ministrica za zdravje Španije in g. Juan Manuel Moreno, predsednik Odbora za zdravje Andaluzije.

Nagrade in priznanja FIP so bila podeljena za leta 2020, 2021 in 2022.

Osrednja tema kongresa je bila Združena farmacija in okrevanje zdravstvenega sistema po pandemiji (Pharmacy united in the recovery of health care).

Kongres je bil predvsem usmerjen v predstavitev dobrih praks ter izkušenj in okrevanje po epidemiji covid-19. Predstavili so izzive, s katerimi so se soočali v Španiji v času epidemije in kako so uspeli ohraniti lekarne odprte in dostopne pacientom. Uspešno se je razvila telefarmacija in tudi različni načini digitalizacije storitev za paciente. FIP je bil usmerjen v visoke etične standarde in odgovornost do storitev tudi za ranljivejše skupine ljudi, ki so bili med epidemijo prikrajšani. Pomembno je povezovanje zdravnikov in farmacevtov na področju cepljenja ter vloga farmacevtov pri zagotavljanju farmacevtskih storitev v dobi digitalizacije.

Kot predstavnica SFD se je FIP kongresa in skupščine udeležila Saša Zaviršek Mikolič, podpredsednica SFD, ki je napisala tudi zgornje poročilo in pripravila objavo poročila za zadnjo številko Farmacevtskega vestnika v letu 2022.

 

V času po skupščini pa je v letu 2022 FIP objavil tudi:

Cardiovascular diseasesA handbook for pharmacists

Naj vam dokumenti služijo pri vašem delu.

Nazaj