Utrinki srečanja seniorjev v Vipavi

Obisk Sekcije seniorjev v Vipavski dolini

Dne 11. 10. 2023 smo se člani Sekcije seniorjev pri Slovenskem farmacevtskem društvu srečali v Vipavski dolini. Predsednica sekcije magistra Martina Klanjšček je pripravila krasen program.
Srečanje smo začeli v Vipavi, v zanimivem zgodovinskem mestu, kjer so bile 4 graščine (nad mestom je zgornji grad, ki je sedaj v ruševinah, spodnji grad, semenišče – sedaj dijaški dom ter poznobaročni Lanthierijev dvorec iz 17. stoletja, kjer je po obnovi leta 2012 in odkritju zakritih fresk in poslikanih lesenih stropov dobila prostore Univerza Nova Gorica).
V kleti gradu je muzej vinarstva. Zbrali smo se pred Lanthierijevim dvorcem, popili kavo in se posladkali ter si s turistično vodičko ogledali pomembne znamenitosti mesta:

– Park pred dvorcem s fontano in kipci ter edinstvenimi drevesi, starimi tudi 200 let. Med njimi je tudi ginko iz Kitajske. Vsa drevesa so darila obiskovalcev pri graščakih.

– Reka Vipava, ki teče skozi mesto in je edinstvena reka v Evropi z deltastim izvirom.

– V mestu je 25 mostov – najstarejši in najlepši je za Lanthierjevo graščino, zgrajen je bil konec 17. stol. kot protipoplavna zaščita in je edini most v EU v vodoravni obliki – nosijo ga številni piloti. Na mostu so se grofje Lanthierji zadrževali v vročih poletnih dneh. Mestu pravijo tudi male ali Slovenske Benetke.

Pot smo nadaljevali v Vrhpolje, kjer nam je gospod župnik Janez Kržišnik v cerkvi iz leta 1798 predstavil mozaike in dela patra Rupnika iz leta 2013 – vredno ogleda.

Nadaljevali smo pot v Vipavski križ  – edinstveno zgodovinsko vasico, ki jo pisni viri omenjajo že v 13. stol, ko je bila križišče številnih poti. Leži na enem od Vipavskih gričev s krasnim razgledom po dolini. Več stoletij je bil upravno in gospodarsko središče doline. Danes je zelo lepo obnovljeno z okrog 50-ih hišami in cerkvijo ter samostanom. Danes nudi turistom prijeten počitek.

Zaključek smo imeli v vasi Preserje z odličnim kosilom in pobudo predsednice, da s prostoljnimi prispevki prispevamo donacijo za “Center za usposabljanje, delo in varstvo” Črna na Koroškem, ki ga je predlagala kolegica Nada Tržan. Zbrali smo cca. 850 eurov.

Poslovili smo se z velikim zadovoljstvom, da smo ob druženju preživeli nepozaben dan v prekrasni Vipavski dolini in se zahvalili predsednici za odlično organizacijo.

Nazaj